Varning för buzzwords!

Det finns vissa ord och uttryck, och sätt att uttrycka sig på, som direkt avslöjar din okunskap om webben och hur den fungerar. Några sådana listar jag här nedan och försöker förklara vad som är olämpligt med dem.

Ord som låter bra men som saknar innebörd

Dynamisk HTML (DHTML)
Såna djur finns inte! Det som vissa PC-tidningar kallar "dynamisk HTML" är inget annat än en kombination av olika tekniker, som HTML, ASP, CSS, JavaScript, mm.
HTML-programmering
Att skriva HTML är inte att programmera. HTML är inte ett programmeringsspråk. De som talar om "HTML-programmering" vet som regel inte vad de talar om. HTML är ett "språk", ja, men inte ett programmeringsspråk!
(Däremot är "web-programmering" ett fullt acceptabelt ord, men det syftar inte på "att skriva html" utan handlar mer om programmering i språk som Perl och Java, för användande på webben, i någon form)
WYSIWYG
Förkortningen står för "What You See Is What You Get". Om du inte förstår varför en "WYSIWYG HTML-editor" är en absurd självmotsägelse föreslår jag att du går tillbaka och läser om min lilla uppsats om grundläggande idéer från lektion ett (ledtråd: Hur luktar extra stor text?).

Ord som ofta används fel

Interaktiv
Ordets betydelse i datorsammanhang är att både människan och datorn är aktiva, och människan styr vad datorn ska göra. Människan ger ett kommando och datorn utför det (eller ger ifrån sig ett felmeddelande). Många "webdesigners" verkar ha fått det här om bakfoten och menar att siter där saker rör på sig av sig själva och animerar sig till höger och vänster (som en TV ungefär, fast mer förvirrande) är "interaktiva". På webben är en vanlig textlänk som du klickar på interaktiv. En sida som visas upp i tio sekunder och sen fladdrar till och byter över till en annan sida, är inte "interaktiv"!
Validering
Att validera HTML-kod har en tekniskt mycket specifik innebörd. Det innebär att man läser en sidas doctype-deklaration och kollar om den på sidan förekommande HTML-koden lever upp till de regler som gäller för den doctype-deklaration som du valt att använda. Det finns en del personer som kallar alla program som på något sätt "kontrollerar" en websida för en "validator". Sådana program (t.ex. "Bobby") kan vara mycket praktiska och ge mycket användbar information, men de är inte "validatorer".
Design
Det här ordet används av många som en synonym till "grafisk formgivning" och visst, grafisk formgivning är en del av design, men design är så mycket mer än så. Design handlar om hur sitens "navigationsstruktur" är upplagd, och om hur den underliggande filstrukturen ser ut, och om siten, eller delar av den, är autogenererade på något sätt, och mycket mycket mer än så... Design handlar både om funktion och utseende, med tyngdpunkt på funktion! (Du kan ha en snygg hammare som fungerar, eller en ful hammare som fungerar - båda är användbara när du ska slå i en spik. Om en hammare inte fungerar spelar det ingen roll om den är snygg eller ful, den är i alla fall värdelös!)

Olämpliga sätt att uttrycka sig

"Klicka här!"
Det här uttrycket är olämpligt eftersom det förutsätter en grafisk display och ett "pekverktyg" (t.ex. en mus). En del människor använder text-webläsare eller ljud-webläsare och har inte någon mus att "klicka" med. Dessutom är det lämpligt att en länk på något sätt beskriver det den leder till, och det gör inte "klicka här!".
"Din webläsare kan inte ..."
Vad vet du om vad min webläsare kan och inte kan?! Precis ingenting! En vanlig företeelse är att en person stänger av Java och JavaScript i sin webläsare (som kan vara det allra senaste och häftigaste) och sen får sig slängt i ansiktet en massa elaka meddelanden att den inte kan hantera Java eller JavaScript och att han borde "uppgradera" till förra årets version av samma webläsare!!! Att det är ganska korkat att göra antaganden om vad andra människors webläsare kan och inte kan inser den som använt Lynx ett tag och på fullt användbara sidor fått sig till livs att de inte kan använda de sidorna eftersom Lynx inte kan hantera frames!!! (ledtråd: Lynx kan visst "hantera" frames, den gör det bara inte på samma sätt som Netscape).
"Den röda texten ..."
Se "WYSIWYG" ovan, och texten om grundläggande idéer om du fortfarande inte fattat varför det här är fel. Tänk också på att en del är färgblinda och kanske inte ser skillnad på "den röda texten" och "den gröna texten". Du kan använda röd text (det gör t.ex. jag i alla "kodsnuttar" på den här siten) men det är olämpligt att ge instruktioner som hänvisar till ett visst utseende (t.ex. "De röda kommentarerna är extrapriser").
Flaggor och språk
En vanlig designmiss är att sätta en liten "Union Jack" att symbolisera en version av en sida på engelska, eller en tysk flagga att symbolisera en version på tyska, eller en svensk version att symbolisera en version på svenska. Det man inte tänker på är att för en amerikan eller indier kanske inte den brittiska flaggan känns som en naturlig och intuitiv symbol för det engelska språket. För en person i Schweiz är kanske inte en tysk flagga en bra symbol för det tyska språket, och en finne kanske tycker att det är direkt förolämpande att använda Sveriges flagga som symbol för hans eget modersmål!
I stället kan det vara bättre att bara göra en markering bland "navigationslänkarna" med språkets namn på språket i fråga som länktext, t.ex.
Huvudrubriker: [Nyheter] [Projekt] [Länkar]
På andra språk: [English] [Deutsch]
"Tryck Ctrl^D för att spara ett bokmärke"
Såna här konkreta tips "fungerar" kanske i en eller två webläsare, och kan vara direkt katastrofala i tre eller fyra andra. I Lynx innebär till exempel kombinationen Ctrl^D att man vill "Döda" programmet!!!
I stället kan man helt enkelt nämna att "Den här sidan kan vara praktisk att spara som bokmärke.", eller kanske inte alls nämna bokmärken utan anta att läsaren kan hantera sin egen webläsare och är kapabel att själv välja vilka sidor han eller hon vill spara bokmärken till.

Det finns mycket mer jag skulle kunna skriva på den här sidan, jag kommer bara inte på något just nu. Tänk efter lite själv när du surfar runt, eller läs någon diskussionsgrupp som inriktar sig på webdesign.