Läxa till kurstillfälle 1

1. Skaffa dig en plats att ha hemsidan på

Det här är något som varje person måste lösa själv. Exakt hur det här fungerar kan variera från ställe till ställe. Du måste ta reda på hur det funkar i just ditt fall. Jag rekommenderar att du ordnar upp den här biten så snart som möjligt eftersom det finns en viss risk för att det, om du har otur, kan dyka upp oväntade byråkratiska komplikationer här.

Jag föreslår att du tar kontakt med din internetleverantör och frågar hur du ska göra. I många internetabonnemang ingår det en hemsida, och i så fall är det bara en fråga om att få tillgång till den. De grundläggande saker du behöver är en mapp på en server, möjlighet att flytta filer till och från servern samt hemsidans URL.

2. Gör lite innehåll till din hemsida

En hemsida utan innehåll är ganska meningslös. Innehållet är faktiskt det viktigaste på hemsidan. Den mest grundläggande formen av innehåll är vanlig text. Därför är läxan till första lektionen att skriva ett par små "uppsatser". (Bestäm dig redan nu för vilket språk du vill använda. Jag förstår svenska och engelska och tycker att det kan vara trevligt att förstå det du skriver, men vill du hellre skriva på något annat språk så tycker jag att du ska göra det.)

3. Kompisars hemsidor

En mer eller mindre obligatorisk del av en personlig hemsida är att man ska länka till sina vänners och bekantas hemsidor. Därför ingår det i läxan att bifoga en lista bestående av namn och URL till minst fem sådana sidor. Skriv också några ord om varje person.

Listan ska se ut ungefär så här:

Några av mina kompisars hemsidor

Fredrik      http://jota.sm.luth.se/~fresun-6/
             Där finns inget att se. Han är alldeles för lat för att
             göra något av sin hemsida.

Joan         http://www.geocities.com/SoHo/7373/
             Hon har många trevliga ascii-bilder på sin hemsida.

llizard      http://www.geocities.com/SoHo/Studios/9334/
             Det vart en hemsida till slut!

Johan        http://jota.sm.luth.se/~f95-jsn/
             Korridorgranne som lider av kronisk hemlängtan.

Krogg        http://www.gtcom.net/~krogg/ascii/
             Sitter i Florida och äcklar mig med hur varmt det är där.

Erik         http://www.ludd.luth.se/users/elf/
             Han har en mycket teknisk hemsida med många små dolda trick
             och finurligheter.
 
(o.s.v.)

OBS! När du kopierar URL:er och andra adresser i datorn, använd dig av "klipp-och-klistra"-funktionerna i stället för att skriva av adresserna! Dels är det betydligt lättare, snabbare och på många sätt effektivare, dels undviker man felstavningar (den typen av information är ofta mycket känslig för felstavningar, ett tecken fel och ditt brev kommer aldrig fram...).

4. Läs igenom texten om grundläggande idéer

Den här biten kan vara lite knepig att förstå. Den handlar om ett sätt att tänka som kan verka lite konstigt till att börja med. För en del handlar det om att helt släppa taget om en världsbild och våga uttrycka sig vagt och ospecifikt. För andra innebär det en lättnad över att de slipper fundera över jobbiga detaljer, det blir bra ändå.


Att lämna in

Lägg de olika deluppgifterna i olika filer och försök hitta på vettiga filnamn. Använd inte bokstäverna Å, Ä och Ö i filnamnen. Om du vill ha ett mellanslag i ett filnamn är det bättre att använda ett "understrykningstecken" i stället.

Exempel: I stället för filnamnet Jag åker till norge.txt kan du kalla filen Min_resa_till_norge.txt.


Terminologi

URL

Förkortningen står för "Uniform Resource Locator" och är själva "adressen" till hemsidan. En URL till en personlig hemsida brukar börja med http:// följt av www.domännamn.se/ följt av nån sorts användarnamn, ~kalle/, totalt sett alltså http://www.domännamn.se/~kalle/. Det exakta utseendet kan variera lite.

Exempel: Min hemsida har URL:en http://www.ludd.luth.se/users/vk/ och min gamla hemsida hade URL:en http://jota.sm.luth.se/~e93-vkn/ (det lilla "krok-tecknet", '~', heter "Tilde").